Njihuni me qytetin ku është e ndaluar të shërbesh mish


November 15, 2021

I njohur prej kohësh si një nga qytetet më të shenjta në botë, kryeqyteti shpirtëror i Indisë po josh tani pelegrinët e kuzhinës ndërsa shndërrohet në një parajsë vegjetariane.

I banuar që nga viti 1800 para erës sonë, Varanasi është i mirënjohur për të qenë ndër qytetet më të vjetër të gjallë në Tokë dhe një nga më të shenjtat për 1.2 miliardë hindu në botë. Çdo ditë, ndërsa zhurma e këmbanave të tempullit jehonë lart, dhjetëra mijëra besimtarë zbresin shkallët e 88 ghat guri të qytetit dhe zhyten në lumin Gange për të larë mëkatet e tyre.

Të afërmit e pikëlluar dynden në dy terrenet e djegies së Varanasit, ku pirat e funeralit digjen gjatë gjithë kohës, duke besuar se vetë Shiva pëshpërit mantra Tarak (kënga e çlirimit) në veshët e të gjithë atyre që janë djegur këtu, duke u dhënë atyre moksha të menjëhershme ose shpëtim.

Varanasi mund të jetë kryeqyteti shpirtëror i Indisë, por nuk është saktësisht i njohur për joshjen e pelegrinëve të kuzhinës. Shumica e udhëtarëve me ushqim do të dynden në qendrat e famshme epikuriane të vendit në Delhi, Kolkata ose Chennai përpara se të shkojnë në Varanasi. Megjithatë, shefat e kuzhinës nga e gjithë bota kanë filluar të marrin frymëzim nga trashëgimia e kuzhinës, duke rikrijuar shijet e saj në restorantet e tyre.